Základní znaky psychopatie

13.11.2014 23:04

Jedno z nadčasových témat probíraných moderní společností je úchylka charakteru zvaná psychopatie. Vy, kteří máte osobní zkušenost s člověkem trpícím poruchou osobnosti (existuje více typů dle specifických projevů), si právě teď možná otíráte čelo.

Stát se obětí psychopata není v dnešní chaotické době vůbec neobvyklou záležitostí. Psychopatickou osobnost najdeme ve všech společenských vrstvách, nejčastěji však mezi lidmi ve vedoucích pozicích. Vymanit se z pout takto narušeného člověka stojí zpravidla nejen mnoho energie.

Vyznačuje se především nepřítomností empatie a agresivním chováním (verbálními a fyzickými útoky), přičemž nemá žádné výčitky svědomí. Cílem jeho hry je získat nad vámi moc. Také dokáže velmi snadno odhalit slabé místo oběti, protože je dokonalým pozorovatelem. Emoce umí mistrně přestírat, díky čemuž může být velmi schopným manipulátorem. Též preferuje nepřímou komunikaci (nejraději skrze další osoby nebo písemně) a lže za účelem dozvědět se pravdu. S oblibou pohrdá druhými a zpochybňuje jejich kvality. Poznáte ho rovněž podle častého využívá neznalostí druhých, aby vyvolal dojem, že má takzvaně navrch.

PSYCHOPAT POTŘEBUJE NEUSTÁLOU KONTROLU NAD OKOLÍM A MOC HO OVLÁDAT, PROTO NEMŮŽETE BOJ S NÍM NIKDY VYHRÁT! JEDINOU MOŽNOSTÍ, JAK SE ODPROSTIT, JE ODCHOD/ÚTĚK ZE SPOLEČNÉ DOMÁCTNOSTI,...